Galleri Formargruppen visar flera utställningar under vår och höst. Utställarna är noggrant utvalda och representerar ofta ett komplement till det du finner i butiken. Vår ambition är att våra besökare ska se högkvalitativt konsthantverk av experimentell, ifrågasättande och reflekterande art!

Konstföreningar, företag och andra grupper har möjlighet att boka visningar av utställningar. Hör av er med era önskemål så skräddarsyr vi ett program som passar just er. Mail till: info@formargruppen.se

.

.

” Bära död”

smycken av Josefine Andersson / Pappas Gata. 

Sorgesmycken för glada stunder.

Vernissage lördagen den 25/3 kl 12-16

Utställningen pågår 25/3 – 26/4

Ögat 2500x2500 300DPI

”Vi behöver göra oss redo Barbie, du och jag. Redo för döden. Jag vet att folk pratar för mycket men du behöver inte lyssna.
Det är okej att vara rädd men det är den här vägen eller ingen väg. Vi kan ta i döden för att leva.

Bära döden som ett smycke.
Du kan titta och se att det finns liv i död Barbie.”

Jag vet nu att liv och död är djupt förbundna med varandra. Det låter nästan paradoxalt: utestänger du döden från ditt liv lever du inte helt. Men genom att ta in döden i ditt liv vidgar och berikar du det. 

-Etty Hillesum

Josefine Andersson är silversmed och smyckeskonstnär som verkar under namnet Pappas Gata. Hon mottog Malmö Stads Kulturstipendium 2016. I hennes arbete möts ofta ädla metaller och stenar med plastiga leksaker och humoristiska uttryck. För att få fatt i det tunga i det lätta, det fina i det fula.

Under två år har Josefine jobbat med Bära död där hon tolkar sorgesmycken främst från den Georgianska eran år 1714 – 1830. Sorgesmycken bars som en symbol för förlust och sorg efter en närståendes död och kunde testamenteras till kvarlevande för att

efterlämna minnet av ens existens. Smyckena var ett sätt att bära med sig döden inuti och utanpå kroppen, som en påminnelse om dess närvaro.

Bära död är Josefines första separatutställning.

Pappasgata_bild1

.

.

Träreliefer

arbeten i trä av Alf Ljungkvist

Utställningen visas den 29/4 – 24/5

 

 

Under Alfs utställning på Formargruppen kommer han att visa träreliefer samt transparenta fotografier på plexiglas.

Motiven är hämtade från naturen. Vissa är mer uppenbara medan andra överlåtes till betraktaren att tolka.

Relieferna är laserade i olika kulörer, lager på lager för att få ett djup och en mångskiftande färgeffekt. Bandsågbladets avtryck är tydliga i träytan och förstärks ytterligare av den tunna lasyrfärgen som runnit ner i bandsågsärren.

Relieferna domineras av mjuka vågformade linjer i tvådimensionella och tredimensionella uttryck.

Alf är en av Formargruppens fasta medlemmar sedan 31 år tillbaka, och han har under denna tid producerat olika typer av möbler och bruksföremål i trä. Under senare år har Alf framför allt arbetat med nyckelskåp som han tillverkar ur ett stycke massivt trä. Han fäller in en dekor av infärgad epoxy i ett urfräst spår på framsidan som dekor. Ibland lägger Alf in metallspån eller olika bönor, linser eller ris i transparent epoxy som då bildar ett mönster. Några av dessa kommer Alf också att visa på sin utställning.

Alf är från början autodidakt inom snickeriet, men har genom åren deltagit i ett antal kurser, bl. a. en 1-årig utbildning i möbelsnickeri. Efter en 2-årig yrkesutbildning inom fotografi arbetade Alf som fotograf i början av 60-talet. Fotografutbildningen gav honom kunskap om bildkomposition, vilket han har nytta av både i fotograferandet samt vid framställning av sina träreliefer.

 

alf2

 

.

.

GALLERISCHEMA 2017

29/4 – 24/5     ALF LJUNGKVIST – TRÄ

3/6 – 23/8       SOMMARUTSTÄLLNING

26/8 – 27/9     KATARINA GILL OCH EVA NILSSON – GLAS OCH TEXTIL/SILVER

30/9 – 25/10   CLEMENS OCH OSKAR EK – MÖBLER OCH KERAMIK

28/10 – 20/11 KARIN ACKELL FRENDBERG – TEXTIL

 

 

Om du vill söka utställning i galleriet skickar du bara in ett cv och bildmaterial av hög kvalitet. Maila din ansökan till: galleri@formargruppen.se . Ofta planeras programmet något år i förväg av intendenten. Kontakta gärna oss för närmare information.