Om oss

Formargruppen är ett samarbete mellan fristående konsthantverkare. Det har pågått sedan 1983 och är i ständig förändring. Vi är just nu tjugoen yrkesverksamma medlemmar och ett antal gästmedlemmar från södra Sverige, främst Skåne, som gått ihop och tillsammans skapar förutsättningar för att denna butik ska finnas. Vi arbetar i olika material och med olika uttryck vilket ger butiken dess unika karaktär. Butiken är en levande mötesplats för oss, våra kunder och konsthantverksintresserade. Här kan vi sälja våra produkter utan fördyrande mellanhänder. Du träffar ofta en av oss bakom kassan, så passa på att ställa frågor om du är nyfiken! Välkommen också att besöka vår webshop där ni finner väl utvalda produkter.

En viktig funktion för Formargruppen är att den ger kollegor, gemenskap och sammanhang. Eftersom studioarbetet ofta är ensamt så öppnar Formargruppen upp för utbyte av kunskap och erfarenheter och till att starta intressanta samarbeten. Det är en styrka att vara många, ett plus ett kan faktiskt bli tre. Tillsammans blir vi starkare.

Vi på Formargruppen värnar om det handgjorda och lokalt producerade och tror på det som en väg till en genuin hållbar konsumtion. Intresset för konsthantverk har aldrig varit större och i mån av plats välkomnar vi nya medlemmar till gruppen.

Historik

Historien om Formargruppen går tillbaka till tidigt 1980-tal och en butiks- och utställningslokal på Lilla Torg. Fem konsthantverkare blev snart sju och i den fina butiken som alla hjälptes åt att sköta fick man unika möjligheter att visa sina produkter, göra inspirerande samarbeten och få kontakt med kunder. Gruppen gjorde också ett flertal utställningar utanför butiken tillsammans. Verksamheten växte med åren och butiken/kooperativet bytte namn till LINJEN. Utställningsverksamheten kallades för Formargruppen. Första flytten gick till nya och större lokaler på Östra Rönneholmsvägen vid Triangeln. Man återvände igen till Lilla Torg 2001 som Formargruppen tillsammans med Malmö Industrilotteri och våra nuvarande härliga lokaler på adressen Engelbrektsgatan 8. Malmö Industrilotteri, numera nedlagt, ingick i Malmö Industriförening. Den bildades redan 1855 med mottot “Den inhemska konstflitens och näringarnas befrämjare”. Två gånger om året delas fortfarande stipendier ut till unga formgivare eller konsthantverkare.